Kötelező biztosítás: mutatjuk, mire figyeljenek az autósok
2019.11.01., péntek
Nemzetközi összehasonlításban a magyar kgfb-tarifák a legolcsóbbak közé tartoznak Európában - állapítja meg közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), emlékeztetve arra, hogy a biztosítók idén is legkésőbb november 1. éjfélig közzéteszik az év végi évfordulós szerződésekre vonatkozó kgfb-díjaikat.
 
Az Insurance Europe, a biztosítók nemzetközi szervezete a közelmúltban tette közzé statisztikáját, amely szerint a magyar kgfb-díjaknál Európában csak Romániában és Litvániában alacsonyabbak a tarifák, az európai éves átlagdíj 230 euró környékén van. Magyarországon 2010. január 1-je óta a kgfb-szerződéseknél már nem a naptári év kezdete, hanem a gépjármű megvásárlásának napja számít évfordulónak. Ahogy cserélődik a gépjárműállomány, csökken a január 1-i évfordulós szerződéssel rendelkezők száma, ma már a forgalomban lévő járművek 22,89 százaléka tartozik ide, ez azonban a több mint ötmilliós közúti gépjárműállományból még mindig több mint 1,2 milliót, köztük több mint 726 ezer személygépkocsit érint.

Ezekre figyeljen, ha jól akar váltani

Az érdekeltek szombattól tudják összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által ajánlott díjjal, amelyről az értesítést november 11-ig kell megkapniuk a biztosítójuktól. 
A biztosítót váltóknak az aktuális szerződésüket a biztosítási évforduló előtt 30 nappal, legkésőbb december 1-jéig kell felmondaniuk, majd mielőbb, legkésőbb január 1-jéig meg kell kötniük új szerződésüket az új biztosítóval.

A tavalyi kampányban 135.692 gépjármű-tulajdonosnak szűnt meg a szerződése, és a társaságok az újonnan forgalomba helyezett gépjárművekkel együtt 136 ezer szerződést kötöttek meg január elsejével.
Az ügyfelek között 68 ezer volt a személyautóval rendelkező magánszemély.

Annak, hogy az év végén egyre kevesebben váltanak biztosítót, egyik oka lehet az autójuk magasabb életkora, valamint az ebben a körben jellemzően magas bónuszfokozat (mintegy háromnegyedük B10 besorolású). Éves átlagdíjuk ezért jóval alatta marad a teljes gépjárműállományénak, így a biztosítói ajánlatok közötti különbségek is kisebbek, mint más időszakokban. Mivel pedig az új ügyfeleknek ugyanolyan kedvezmények járnak, mint a régebbieknek, így ezeknek is kisebb a szerepük a versenyben.
A MABISZ közleménye szerint a társaságok jellemzően nagyon sok (tavaly például közel 100-féle) kedvezményt kínáltak a díjak kialakításánál. Ezek mindegyike szerepel majd november közepétől a mabisz.hu oldalon található Díjnavigátoron, amelyen valamennyi piaci szereplő aktuális ajánlatai üzleti érdektől mentesen hasonlíthatóak össze.
A díjakat a gépjármű-biztosításban érintett 13 társaság a saját üzleti stratégiájával összhangban kalkulálja ki, kárhányaduk (díjbefizetések és kárkifizetések aránya), valamint a piaci tendenciák - mint például a folyamatosan növekvő forgalomból következő baleseti statisztikák, a szervizdíjak és autóalkatrész-árak alakulásának - figyelembe vételével.
Tavaly az egy kárra jutó kárfelhasználás több mint 12 százalékkal nőtt, megközelítve az 560 ezer forintot.

Sokaknak még január 1-je az évforduló

Még most is több mint egymillió gépjárműnek esik január elsejére a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) évfordulója. Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatójának néhány nappal korábbi nyilatkozata szerint a gépjárművek üzembentartóinak díjemelkedésre kell készülniük. A várható növekedés oka az, hogy az első fél évben ismét jelentős mértékben nőtt a biztosítók kárkifizetéseinek összege. Ez részben a helyreállítási költségek, részben pedig a személyi sérülések során megítélt kártérítések gyors emelkedésének tudható be.
A biztosításközvetítő portál vezetője a személygépkocsik esetében az év végi kampányban 33-34 ezer forint körüli éves átlagdíjra számít a biztosítási adót is figyelembe véve. Ez az összeg jelentősen elmarad az év közben tapasztalt 50 ezer forint feletti átlagdíjtól, aminek elsődleges oka az érintett járműpark összetétele. Az év végi kampány ugyanis az idősebb, 2010 előtt vásárolt autók biztosítására vonatkozik, ezek jelentős része pedig a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik.

Papp Lajos, az Eurorisk Kft. ügyvezetője, valamint  a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműszekciójának elnöke nemrégiben elmondta: az idei kgfb-kampány továbbra is a hazai gépjárműállomány több mint ötödét érinti, ez 1,1 millió gépjárművet, köztük 700 ezer személygépkocsit jelent. Az előző évek tapasztalatai alapján az érintettek mintegy 10 százaléka él a biztosításváltás lehetőségével, ennek alapján a jelenlegi kampányban kevéssel 100 ezer felett alakulhat a lecserélt szerződések száma.
2010 óta évről évre csökken az év végén forduló kgfb-szerződések aránya, ám még idén is meghaladja a 20 százalékot.

Forrás: origo.hu


Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft